Dit onderzoek verkent hoe regionale, duurzame interventies voor oudere werknemers opgeschaald kunnen worden. In Noord-Nederland zijn de gevolgen van vergrijzing en een laag geboortecijfer sterker, wat leidt tot arbeidsmarktkrapte. Daarom is het cruciaal oudere werknemers gezond en inzetbaar te houden. Binnen het Baanbrekend Perspectief-project onderzoeken RUG en UMCG de arbeidsdeelname van deze groep, met aandacht voor gender, sectoren en gezondheid.
Chronische ziekten, ongezonde leefstijl en slechte werkomstandigheden verhogen de kans op vroegtijdig pensioen. Door data van Lifelines en het CBS te koppelen, wordt onderzocht hoe fysieke en mentale gezondheid de loopbanen en arbeidsdeelname van oudere werknemers in Noord-Nederland beïnvloeden.
Het project Duurzame Inzetbaarheids-Instrumenten & Interventies richt zich op het bevorderen van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in Noord-Nederland. Het doel is om een classificatiesysteem te ontwikkelen van instrumenten en interventies die werkgevers kunnen gebruiken om de inzetbaarheid te verbeteren. Dit omvat onder andere scans, actieplannen, trainingen, coaching, en fysieke aanpassingen op de werkplek.
Werkgevers en HR-professionals kunnen dit systeem gebruiken om de meest geschikte maatregelen voor hun organisatie te kiezen. Het eindproduct wordt een open-access ‘webshop’ met gedetailleerde informatie over diverse kwalitatieve tools en interventies om de duurzame inzetbaarheid te ondersteunen.
55-plussers zijn onmisbaar op een krapper wordende arbeidsmarkt en spelen een sleutelrol in maatschappelijke transities. Maar hoe blijven zij arbeidsfit? In Baanbrekend Perspectief onderzoeken oudere werkenden zelf wat hen helpt om vitaal en inzetbaar te blijven. Uniek is de actiegerichte aanpak: oplossingen komen niet van bovenaf, maar worden door de deelnemers zelf bedacht én getest in de praktijk.
Hanze-onderzoekers Cécile Oosting en Jeannet Davids volgen deelnemers op drie momenten: voor, direct na en zes maanden na het traject. Zo wordt zichtbaar welke interventies echt werken om oudere werknemers fit en actief te houden op de arbeidsmarkt.
In het werkpakket Externe Mobiliteit onderzoeken we hoe 55-plussers succesvol kunnen overstappen naar een andere werkgever. We bekijken het ecosysteem rondom deze overstap, vanuit het perspectief van zowel werknemers als werkgevers. Wat zijn de obstakels bij een baanwissel op latere leeftijd? Hoe kun je arbeidsvoorwaarden flexibel meenemen of overdragen? En wat kunnen we leren van succesvolle overstappers?
We willen drempels bij baanwisselingen verkleinen. Daarom interviewen we 55-plussers die van werkgever zijn veranderd en analyseren we arbeidsvoorwaarden om juridische oplossingen te ontwikkelen. De inzichten verwerken we in een overstap-app die ondersteuning biedt aan iedereen die op latere leeftijd een nieuwe stap in hun loopbaan overweegt.
Partners van Baanbrekend Perspectief